Lidt tips til naturfotografen (nybegynder)
2020-03-25 08:59Den Elsker du at gå i naturen, og elsker du at fotografere?`
Her er lidt tips til dig.
Hvad er en god ide at have med ud i naturen?
Kameratasken kan indeholde:
-kamera og objektiv, evt et ekstra objektiv,
-pudseklud,
-handsker,
-stativ.
Hvad kan naturen give dig?
Naturen er herlig at gå ud og fotografere i. Der findes uanede mængder af motiver, og vejrtyper at fotografere. Man kan fotografere hele døgnet rundt og i de fleste vejrtyper.
Kan man bare skyde løs?
Er lyset godt, og er motivet veloplyst, kan man sagtens fotografere i autoprogrammet på sit kamera. Dog kan man risikere at billedet der kommer ud af kameraet, når man fotograferer i auto, ikke er det samme som ens øje ser, når man tager billedet. I mange tilfælde er det bedst at tage billedet i manuel indstilling. I princippet er det få ting man skal have styr på, når man skal fotografere i manuel indstilling. Det er lukkertid, blænde, ISO, lysmåler og hvidbalance. Det er simple "regler" man skal følge. Dog kan det virke lidt uoverskueligt at give sig i kast med. På vores fotokurser, lærer du nemt hvordan du også kan tage billeder i manuel indstilling. Læs mere om vores kurser her: www.kiwafoto.dk/fotokurser
De forskellige tider på døgnet:
Morgenfoto:
Tager du ud og fotograferer om morgenen, kan du fotografere solopgange, og samtidig nyde at fugle og andre dyr vågner. Du kan fotografere i klart vejr og nyde solopgange. Er vejret tåget, så kan det også skabe nogle fantastiske billeder. Derudover er der den gyldne time og den blå time, som er gode at fotografere i. Læs mere om den gyldne time og den blå time i afsnittet om aftenbilleder.
Midt på dagen:
Midt på dagen kan der også sagtens fotograferes. Lyset er godt, men er det høj solskin, så skal du passe på udbrændte billeder, hvor lyset simpelthen er for skarpt. Fotograferer du personer, så er det en god ide at tage personen ind i skyggen, da personen kniber øjnene sammen eller ansigtet bliver overbelyst. Fotograferer du i naturen midt på dagen hvor solen er midt på himlen (Zenith), så kan himlen også nemt brænde ud med farver og lys.
Sen morgen og aften:
Sen morgen og sen eftermiddag er gode at fotografere på, da lyset er varmere og mere afdæmpet. Skygger bliver længere og billedet bliver mere lækkert at kigge på.
Aftenbilleder:
Aftenbilleder er også populære. Især i "den blå time" og "Den gyldne time".
Har du ikke hørt om den blå time, kommer der en lille forklaring her: Blå time er det tidspunkt, hvor himlen har en overvejende dybblå nuance, og hvor lyset er blødt nok til at fremhæve mest muligt af et mørkt motiv, uden at der er behov for ekstra belysning. Dette skyldes Rayleigh-spredning, som er den form for spredning af lys, som skabes af partikler, der er mindre end lysets bølgelængde – den samme proces, der gør himlen blå. Når solen er seks grader under horisonten, oplyser den ikke længere jorden direkte, men i stedet den øvre atmosfære. Om aftenen finder den blå time sted cirka 10 minutter efter solnedgang. Den blå time findes også om morgenen, hvor den begynder cirka 30 minutter før solopgang.
Den gyldne time er også populær. Den gyldne time er perioden lige før solopgang og solnedgang. I den gyldne timer, skifter sollyset karakter, og bliver blødere og varmere. Hudtoner på personer får et særligt skær. Den gyldne time kommer efter den blå time om morgenen, hvor det om aftenen er den gyldne time der kommer først, efterfulgt af den blå time.
Natfoto:
Du kan få meget smukke natbilleder også. Da det i sagens natur er mørkt om natten, kræver det at der bliver lukket mere lys ind i objektivet og til kameraets sensor.
Stjernebilleder er et hit, især i dette forår i 2020 (Corona virus), hvor der ikke er særlig mange fly på himlen.
Du skal bruge stativ når du fotograferer om natten, da der skal bruges så lang en lukkertid, at du ikke vil kunne holde kameraet stabilt under optagelsen.
Derudover skal du også fotografere i manuel indstilling og ikke i auto.
Dette kan give lidt udfordringer, hvis man ikke har prøvet det før. På KiWa Foto's fotokurser, lærer du at fotografere i manuel. Se mere om vores fotokurser her: www.kiwafoto.dk/fotokurser
Hvad kan du fotografere i naturen?
svaret er: ALT. Kun fantasien sætter grænser.
Personligt elsker jeg at fotografere landskaber. Flotte landskaber med en flot tekstur, brudt af et specielt lys. Og så elsker jeg symmetri. Det kan være en vej der bryder et landskab eller lignende. Jeg elsker at tage stjernebilleder om aftenen og natten, hvor der er helt ro omkring en.
Nogle gange bliver jeg også grebet af blomsterfotografering, insektfotografering og lignende. Det er en krævende disciplin at fange et insekt i en blomst.
Derudover elsker jeg at sidde med en telelinse og "fange" fugle og andre dyr på lang afstand.